dinsdag 26 oktober 2010

Bekende Nederlanders?

In De Verdieping van Nederland is Nieuws op straat is inmiddels geopend. En dus gaan we direct verder met het voorbereiden van de volgende tentoonstelling. Daarin zijn twee dingen leidend: de boekenweek van 2011 (16 t/m 26 maart) en de 100e internationale vrouwendag (8 maart). Omdat het thema van de boekenweek "Curriculum Vitae - Geschreven portretten" is, heb ik de afgelopen twee dagen gezocht naar mooie, ontroerende, belangrijke archiefstukken over bekende Nederlanders. Uit het heden, maar vooral uit het verleden. En met een nadrukkelijk aantal vrouwen onder hen.

Zo'n zoektocht is nog niet zo makkelijk. Uren rondstruinen door onze collectie gaat met gemak. Maar al snel ontaardt dat in (ver)dwalen. Dus eerst maar eens een lijstje gemaakt van de mannen en vrouwen waarover ik iets wil vinden. Stukken over onze grootste vaderlanders zijn snel gevonden. Willem van Oranje, Piet Hein, minister-presidenten, koningen en koninginnen: je struikelt erover bij het NA.Daarna kom je echter op het punt in je lijst waarop je je afvraagt of het grote publiek deze mensen nog wel kent. Weten mensen nog wie Wilhelmina Drucker was? Of Lieftinck en zijn tientje? Voor de zekerheid voeg ik maar wat Wikipedialinks toe.

Ik realiseer me dat inderdaad veel mensen personen die een grote rol in onze geschiedenis hebben gespeeld, daadwerkelijk niet meer kennen. Of niet verder komen dan "Tja, de naam komt me wel bekend voor, maar wie was dat ook alweer...". Ik leg me er niet bij neer dat deze mensen bij een steeds kleiner publiek bekend zijn. En juist daarom kan ook een tentoonstelling over hen toch echt geen kwaad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten