vrijdag 17 september 2010

Nieuws op straat - Pamflet vs. blog

Na #23dingen heb ik besloten mijn blog toch te laten bestaan om af en toe eens iets te schrijven over mijn werk. Bij deze een update over de komende expo in De Verdieping van Nederland.

We openen op 7 oktober as. Nieuws op straat. Marskramers en hun handel. En dan gaat het vooral over de gedrukte handel. Eeuwenlang waren marskramers de verspreiders van het nieuws en van volksverhalen en liedjes. Toen we vorig jaar de tentoonstelling over het Twaalfjarig Bestand maakten - de wapenstilstand vanaf 1609 tijdens de Tachtigjarige Oorlog - viel het me al op dat op de dag van de afkondiging van het Bestand, het direct als een pamflet verscheen. Tijdens het onderzoek voor Nieuws op straat, kwamen meer van dergelijke dingen boven water.

Een voorbeeld: op 13 mei 1619 wordt Johan van Oldenbarnevelt onthoofd op het Binnenhof. Diezelfde dag besluiten de Staten-Generaal dat er een pamflet in drie talen moet worden opgesteld over deze gebeurtenis. Drie uitgevers krijgen het octrooi om dit te doen en een dag later verspreiden marskramers de pamfletten. Wat een snelheid van nieuwsverspreiding in die tijd!

Naast dit soort pamfletten, verspreidden marskramers ook allerlei verboden pamfletten tegen de stadhouder, een geestelijke die buiten zijn celibataire boekje ging, de burgemeester, etc. Vaak reageerden de betrokkenen ook weer met een tegenpamflet. Een kritische blog kun je dus heel goed vergelijken met de pamfletten die in de 16e, 17e, 18e eeuw verspreid werden. Snel geschreven, snel verspreid en ook weer snel op gereageerd.

Ik zou dus eigenlijk zeggen: what's new?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten